Down to Earth III – Nuorten työpaja

Where and when?

17.10.2022-19.10.2022

Aalto Design Factory

Betonimiehenkuja 5C
02150 Espoo

Who for?

12 to 16 -year-olds

What does it cost?

Työpaja on maksuton

Registration

30.8.2022 14:00-25.9.2022 22:00

Lähetä meille lyhyt esittelykirje 25.9.2022 mennessä sähköpostitse osoitteeseen soil@bioartsociety.fi. Kerro viestissä kuka olet, ikäsi, miksi haluat osallistua työpajaan sekä kiinnostuksestasi tiedettä, taidetta, maaperää ja/tai biotaidetta kohtaan. Voit lähettää meille myös kysymyksiä työpajaan ja sen aiheisiin liittyen.

Organizer

Suomen Biotaiteen Seura

soil@bioartsociety.fi


Instruction available in the following languages

suomi

Down to Earth III – Nuorten työpaja

Taiteen ja tieteen työpaja 12-16-vuotiaille nuorille

Sijainti: Aalto Design Factory, Otaniemi

Ajankohta: 17.-19.10.2022

Vetäjät: Aino Johansson ja Sirja Moberg

Fasilitoija: Biotaiteen seura ry

Down to Earth III on kolmipäiväinen nuorille suunnattu kokeellinen taide- ja tiedetyöpaja, joka järjestetään Aalto Design Factoryssä Otaniemessä 17.-19.10.2022. Työpajassa tutustutaan 1950-luvulla kehitetyn maaperäkromatografian valmistusprosessiin ja jokainen osallistuja pääsee valmistamaan omia kromatografioita Otaniemen lähiympäristöstä ja -luonnosta yhdessä kerätyistä maanäytteistä.

Vetäjinä toimivat biotaiteilijat Sirja Moberg ja Aino Johansson, minkä lisäksi työpajassa on paikalla Biotaiteen seuran työntekijöitä ohjeistamassa ja avustamassa. Ohjelmaan sisältyy opastettu kierros Aalto Design Labissa ja sen tiloissa. Työpajan materiaaleista koostetaan lopuksi maaperäaiheinen taideinstallaatio.

Työpaja sopii niin tieteestä kuin taiteesta kiinnostuneille nuorille. Tarkoituksena on herättää ajatuksia ja synnyttää keskustelua maaperästä ja sen roolista planeetallamme – mitä maaperä kertoo meille ympäristön tilasta, entä mitä tällä tiedolla voi tehdä? Työpajassa perehdytään myös biotaiteeseen, sillä näyttävät kromatografiat havainnollistavat konkreettisesti taiteen ja tieteen yhtymäkohtia.

Kutsumme sinut viettämään kanssamme taiteen ja tieteen täyteiset kolme päivää! Osallistuminen ei edellytetä pohjatietoja eikä työpaja sisällä osallistumismaksua. Jos haluat mukaan, lähetä meille lyhyt esittelykirje 25.9.2022 mennessä sähköpostitse osoitteeseen soil@bioartsociety.fi, jossa kerrot kuka olet, ikäsi, miksi haluat osallistua työpajaan sekä kiinnostuksestasi tiedettä, taidetta, maaperää ja/tai biotaidetta kohtaan. Voit lähettää meille myös kysymyksiä työpajaan ja sen aiheisiin liittyen.

Työpajaan mahtuu kymmenen (10) 12-16-vuotiasta osallistujaa. Valituille nuorille ilmoitetaan syyskuun loppuun mennessä ja tarkempi päiväkohtainen ohjelma lähetetään sähköpostitse ennen työpajan alkua.

Huomioitavaa

Kromatografian valmistusprosessi on tarkka ja sisältää kemikaalien (natrium hydroksidi ja hopeanitraatti) käsittelyä. Kemikaalien käsittely tapahtuu valvotussa, turvallisessa ja ohjatussa ympäristössä työpajan vetäjien läsnä ollessa.

Biotaide on taidesuuntaus, jossa yhdistellään luovasti luonnontieteellisiä – kuten lääketieteellisiä tai bioteknologisia – menetelmiä taiteeseen. Biotaiteelle ominaista on monimenetelmäisyys ja poikkitieteellisyys. Suomessa biotaiteen asemaa ja tunnettuutta edistää vuonna 2008 perustettu Biotaiteen seura ry, joka muun muassa ylläpitää residenssiohjelma Ars Bioarcticaa yhteistyössä Helsingin yliopiston Kilpisjärven biologisen tutkimusaseman kanssa. Yhdistykselle on myönnetty monitaiteen valtionpalkinto vuonna 2017.

Down to Earth on työpajakokonaisuus, jota fasilitoi Suomen Biotaiteen seura. Työpajoja on aiemmin järjestetty taiteilijoille huhtikuussa 2022 ja joulukuussa 2021. Työpajat ovat osa BioFacts-hanketta, jonka ohjelmassa perehdytetään biotaiteessa käytettyihin työtekniikoihin ja näihin liittyviin kysymyksiin. BioFacts-hanketta tukee Jenny ja Antti Wihurin Säätiö.